به گزارش خبرگزاری «حوزه»، نویسنده بیان می دارد که آغاز پژوهش از ورود اسلام و تشیع به آذربایجان در قرن های اول و دوم هجری، و نهایت آن، تاسیس دولت صفوی در اوایل قرن دهم هجری است و بر همین مبنا تلاش شده تا از هر آنچه می تواند در نشان دادن تصویری از چشم انداز تشیع، در معنای عام و در برگیرنده گرایش ها و فرقه های گوناگون آن، در آذربایجان یاری رساند، استفاده شود. .
تاریخِ تشیع در آذربایجان به دو دوره متمايز قابل تقسيم است: دوره اول از ورود مفاهيم شيعي به آذربایجان در قرن اول هجري تا حمله مغولان در اواسط قرن هفتم هجري را دربر میگیرد و ميتوان آن را «دوران گسترش غيرمنسجم و ناپيوسته تشیع» در این سرزمین نامگذاري کرد؛ در اين دوران با وجود فعاليت شيعيان در اين ناحيه، مذهب تشيع در بين عامه مردم آذربايجان رواج چنداني نيافت.
در دوران دوم كه از حمله مغولان تا برپايي دولت صفويه در اوايل قرن دهم هجري را شامل ميشود و میتوان آن را «دوران گسترش منسجم و پيوسته تشیع» در آذربایجان نامگذاري کرد، مذهب تشيع رونق بسيار بيشتري در اين ديار يافت؛ از اسباب مهم اينامر توجه وتمايل حكومتهاي مسلط بر آذربايجان به تشيع و همچنين رواج روزافزون گونهاي از تصوفِ داراي مفاهيم و عناصر شيعي در اين ناحيه بود.
کتاب " تاریخ سیاسی، فرهنگی واجتماعی تشیع در آذربایجان " در شش فصل تنظیم شده است، فصل اول دربردارنده کلیات و مفاهیم، فصل دوم به قرن های اول و دوم هجری و ورود اسلام به جمهوری آذربایجان اشاره دارد ، فصل سوم هم شامل مطالبی از قبیل تشیع در آذربایجان در قرن های سوم و چهارم هجری، فصل چهارم به تشیع در آذربایجان از قرن پنجم تا میانه قرن هفتم هجری می پردازد، فصل پنجم، از میانه قرن هفتم تا اواخر قرن هشتم هجری ، در آخر فصل ششم، به تشیع در آذربایجان از اواخر قرن هشتم هجری تا اوایل قرن دهم هجری می پردازد.
علاقمندان برای تهیه کتاب مذکور می توانند به آدرس قم ، شهرک پردیسان بعد از دانشگاه آزاد اسلامی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه مراجعه کرده و یا با شماره تلفن ۳۲۱۱۱ - 025 و یا پست الکترونیکی info@rihu.ac.ir تماس حاصل نمایند.
نظر شما